Inzicht meditatie

Inzicht meditatie is de belangrijkste vorm van meditatie in het Theravada boeddhisme. Het is een natuurlijke en ongedwongen wijze van oefenen om tot diep inzicht te komen in de ware aard van dingen. Dit inzicht is de noodzakelijke voorwaarde voor ware innerlijke vrijheid. De belangrijkste inzicht mediatie is de satipatthana training oftewel mindfulness.

De pagina's uit De basis van meditatie vormen, zoals de naam zegt, een belangrijke basis voor als je begint met meditatie.

De pagina Appendix Vipassana is handig omdat deze naar specifieke aanhangsels inzake inzicht meditatie verwijst. Zo staat het woordenboek vol waardevolle informatie, maar via de Appendix zijn specifieke termen uit het woordenboek beschikbaar inzake inzicht meditatie.

De pagina's uit Boeddhisme — De Leer van de Boeddha benadrukken belangrijke aspecten van de boeddhistische Leer. Deze vertegenwoordigen de woorden van de Boeddha zelf. Dit is afgeleid van de toespraken die je kan vinden via de sitemap > Sutta Pitaka.

De pagina's uit deze pagina — Inzicht meditatie — diepen de basis van meditatie uit en leggen uit hoe de boeddhistische Leer in praktische en realistische zin toegepast wordt.

Mededeling Momenteel ben ik bezig pagina's omtrent inzicht meditatie in eenvoudige taal samen te stellen. Deze pagina's zullen de pagina's uit De basis van meditatie en overige pagina's met de meer technische informatie, goed aanvullen. Elke pagina zal op eenvoudige wijze essentiële kernwaarde van inzicht meditatie en de boeddhistische Leer vertegenwoordigen.

In de lijst hieronder, zijn de pagina's zonder link, pagina's die 'in de planning staan'. De namen zijn pas definitief als de pagina's zijn geplaatst. Ook zullen nog meer pagina's worden toegevoegd.

Hoewel een aantal pagina's afzonderlijk kunnen worden gelezen omdat ze een algemene informatie verschaffen, is het aan te raden de pagina's op volgorde van de lijst te lezen. Zo sluiten de pagina's het beste op elkaar aan. Echter, omdat deze sectie nog in ontwikkeling is, kan het zijn dat de volgorde nog iets of wat aangepast wordt.

 1. Geen gezweef
 2. De grote ontdekkingstocht
 3. De middenweg
 4. De kern van inzicht meditatie
 5. Onafhankelijkheid opent de weg naar innerlijke vrijheid
 6. Het kardinale startpunt voor alle goede dingen
 7. De werking van waakzaamheid
 8. Voel je niet beschaamd
 9. Het mentaal gebied
 10. De niet vooropgezette geest
 11. Het proces van opkomen en vergaan
 12. Hoop, verlangen en angst
 13. Oorzaak en gevolg
 14. De werking van bewustzijn
 15. Zelfvertrouwen
 16. Verlangen
 17. De onvrijheid van de zintuiglijke geest
 18. Mentale stabiliteit
 19. Meestromen op de stroom van het dynamische leven
 20. Objectief gewaarzijn
 21. Totaal gewaarzijn
 22. Intuïtief inzicht
 23. Dingen op een wit papier
 24. Worden of jezelf zijn
 25. Het hoofd en het hart
 26. Tendensen in de diepe lagen van de geest
 27. Conformisme en conditionering
 28. Meer volgt... ben druk bezig...