Kracht

Iddhi

De magische krachten vormen een van de 6 hogere krachten binnen het boeddhisme.

'Kracht'; 'magische kracht'. De magische krachten vormen een van de 6 hogere krachten, namelijk iddhi vidha (zie abhiñña). Men onderscheidt verder meerdere soorten magische krachten:

De kracht van vastberadenheid (adhitthana iddhi). Met de kracht van vastberadenheid is men in staat om velen te worden en dan weer één te worden.

De kracht van transformatie (vikubbana iddhi). Het vermogen een andere gedaante te kunnen aannemen.

De kracht van mentale creatie (manomaya iddhi). Met de kracht van de geest is hij in staat om beelden te creëren zoals een mens, een dier, een boom etc.

De kracht van doordringende kennis (ñana vipphara iddhi). Dit is de kracht van inherent inzicht om tijdens gevaar ongedeerd te blijven.

De kracht van doordringende concentratie (samadhi vipphara iddhi), levert hetzelfde resultaat als de vorige.

De magische krachten worden in detail verhandeld in Vis 12.

'Edele kracht' (ariya iddhi) is het vermogen om zijn ideeën zo te beheersen dat iemand iets dat niet weerzinwekkend is als weerzinwekkend kan beschouwen en iets dat weerzinwekkend is als niet weerzinwekkend, en de hele tijd onverstoorbaar en volledig gelijkmoedig blijft. Deze training van de geest wordt vaak genoemd in de sutta's (bijvoorbeeld in M152; A05-144), maar als naam ariya iddhi is deze alleen toegepast in D28.

Document info
RegID uS10E1hOzD3bh86
Bijgewerkt 21 mei 2023 10:44:24
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen