De leeuwenbrul

Sihanada

Een brul van oppergezag en angstloosheid.

sihanada

'Leeuwenbrul'.

Een 'brul van de leeuw' (sihanada) is, volgens MA, een brul van oppergezag en angstloosheid, een brul die niet tot zwijgen te brengen of te weerleggen is.

De Pali commentaren leggen uit dat er twee soorten leeuwengebrul zijn: dat van de Boeddha zelf en dat van zijn discipelen. De eerste klinkt wanneer de Boeddha zijn eigen verworvenheden prijst of de kracht verkondigt van de Leer (Dhamma) die hij heeft gerealiseerd. De laatste, wanneer volleerde discipelen getuigen van hun eigen verwerkelijking van het uiteindelijke doel, de vrucht (phala) van arahatschap.

Waarom de brul van een leeuw? Onder de hordes dieren die in het wild rondzwerven, of het nu de jungle, de bergen of de vlakte is, wordt de leeuw algemeen erkend als hun leider. De levende belichaming van zelfbeheerste macht. De leeuw is de meest vorstelijke in manier van doen en gedrag, de machtigste, de belangrijkste wat betreft snelheid, moed en heerschappij. De uitdrukking van de suprematie van de leeuw is zijn gebrul — een gebrul dat de kreten, het gehuil, het gebrul, het geschreeuw, het geblaf en het gegrom van kleinere wezens tot zwijgen brengt. Wanneer de leeuw uit zijn hol stapt en brult, blijven alle andere dieren stilstaan en luisteren ze. Bij zo'n gelegenheid durft geen enkel dier niet eens zijn eigen kreet te laten horen, laat staan naar buiten treden en het onbevreesde, onovertroffen gebrul van de koning der dieren met zijn vorstelijke manen uit te dagen.

Extra aanbevelingen

Document info
RegID lq4fq2lXtt9OsRC
Bijgewerkt 2 juni 2024 11:20:53
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen