De negen opeenvolgende uitdovingen

Anupubba nirodha

Het verlaten van de jhana's en het bereiken van Nibbana.

anupubba nirodha

'Opeenvolgende uitdovingen'.

De 9 'opeenvolgende uitdovingen' zijn de 8 uitdovingen die bereikt worden via de 8 meditatieve verdiepingen (jhana) en de uitdoving van waarneming en gevoel (zie nirodha samapatti), zoals gezegd in A09-031 en D33:

In hem die de eerste meditatieve verdieping (jhana) heeft bereikt zijn de zintuiglijke waarnemingen (kama sañña) uitgedoofd.

Bij het bereiken van de tweede meditatieve verdieping zijn aanvangende gedachten (vitakka) en aanhoudende gedachten (vicara) uitgedoofd.

Bij het bereiken van de derde meditatieve verdieping is vreugde (piti) uitgedoofd.

Bij het bereiken van de vierde meditatieve verdieping is de in- en uitademing (assasa passasa) uitgedoofd.

Bij het bereiken van de sfeer van oneindige ruimte (akasanañcayatana) zijn de waarnemingen van materie (rupa sañña) uitgedoofd.

Bij het bereiken van de sfeer van oneindig bewustzijn (viññanañcayatana) is de waarneming van oneindige ruimte uitgedoofd.

Bij het bereiken van de sfeer van niets-heid (akiñcaññayatana) is de waarneming van de sfeer van oneindig bewustzijn uitgedoofd.

Bij het bereiken van de sfeer van noch waarnemen noch niet waarnemen (n'eva sañña nasaññayatana) is de waarneming van de sfeer van niets-heid uitgedoofd.

Bij het bereiken van de uitdoving van waarneming en gevoel (sañña vedayita nirodha), zijn waarneming en gevoel uitgedoofd.

Document info
RegID PmzcnxhUpq6KpN0
Bijgewerkt 2 september 2023 11:08:43
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen