Dhammapada

Het Pad van Waarheid

De Dhammapada, Het Pad van Waarheid, bestaat uit 423 verzen (gatha's) verdeeld over 26 hoofdstukken (vagga's) die op onderwerp gerangschikt zijn. Deze verzen zijn woorden van levende spiritualiteit, waarmee elk vers op zijn eigen manier de Leer van de Meester weergeeft. De Dhammapada kan gezien worden als het spirituele testament van de Boeddha.

Flitsen van inzicht belichten de aard van het Boeddha Pad, dat door deze krachtige verzen omgezet wordt in pure wijsheid. Het is daarom ook een doordringende bron van inspiratie. De populariteit die de Dhammapada geniet onder alle soorten mensen en heeft zich gerangschikt als de meest bekende tekst van de Ti Pitaka, zowel in oosterse als in westerse landen.

Dhammapada verhalen

De verzen van de Dhammapada zijn door de Boeddha uitgesproken naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis. Veel van deze gebeurtenissen zijn uitgewerkt in mooie en leerzame verhalen waarbij essentiële details van de gerelateerde verzen zijn toegelicht en uitgewerkt. Deze verhalen vind je op de pagina Uitgewerkte detailpagina's van de Dhammapada.

De volgende paden zijn verwijzingen van hoe je makkelijk naar de Dhammapada en naar de detailpagina's van de Dhammapada kunt gaan:

1. Via Sitemap > Sutta Pitaka — Toespraken. Kijk onder 5, Collectie van de kleinere teksten (Khuddaka Nikaya) en kies vervolgens II, Het Pad van Waarheid.

2. De verzen van de Dhammapada zijn over hoofdstukken verdeeld. Wanneer een detailpagina is uitgewerkt, is onder het vers een opvallende link aangebracht met de tekst: "Leer meer op de Detailpagina".

3. Onderaan elk hoofdstuk van de Dhammapada tref je links aan om te navigeren tussen 1. de Dhammapada; 2. de hoofdstukken; 3. Vorige/Volgende Hoofdstukpagina; 4. Uitgewerkte detailpagina's.

4. Op de Detailpagina's zelf zijn ook navigatie links aangebracht in de vorm van: 1. Dhammapada; 2. Dit Hoofdstukpagina; 3. Uitgewerkte detailpagina's.

Verder zijn er ook de volgende pagina's beschikbaar. Momenteel zijn nog niet alle detailpagina's van alle verzen volledig uitgewerkt, maar de pagina's zijn wel alvast beschikbaar.