Kennis van de waarheid

Sacca ñana

Kennis die bestaat uit conceptueel begrijpen en kennis die bestaat uit doordringing.

sacca ñana

'Kennis van de waarheid' (zie ook sacca), kan van 2 soorten zijn:

A. 'De kennis die bestaat uit conceptueel begrijpen (anubodha ñana)'.

B. 'De kennis die bestaat uit doordringing (pativedha ñana)', d.w.z. realisatie van de Leer (Dhamma) en het doel, Nibbana, te hebben gerealiseerd.

Voor A. en B., vergelijk pariyatti.

"Onder deze is 'kennis die bestaat uit conceptueel begrijpen' het wereldse (lokiya), en het ontstaan van die kennis met betrekking tot het ophouden van lijden en het pad, is te wijten aan horen zeggen etc." (Daarom is de kennis van het ophouden van lijden in dit geval niet te wijten aan iemands realisatie van het bovenwereldse pad (lokuttara magga).

"'Kennis die bestaat uit doordringing' is echter bovenwerelds (lokuttara), met de opheffing van het lijden (Nibbana) als object. Het dringt met zijn functies de vier Waarheden binnen (op één en hetzelfde moment), zoals wordt gezegd in (S56-030): 'Wie, monniken, het lijden begrijpt, begrijpt ook de oorzaak van het lijden, de opheffing van het lijden, en het Pad dat leidt tot de opheffing van het lijden.'"

Vis 16: 84; Zie visuddhi (einde artikel).

"Van de alledaagse (lokiya) soorten kennis echter, de kennis van het lijden waardoor (verscheidene) meningen (ditthi) worden overwonnen, verdrijft het geloof in persoonlijkheid (sakkaya ditthi). De kennis van de oorzaak van het lijden, verdrijft de nihilistische visie (uccheda ditthi). De kennis van de opheffing van het lijden, verdrijft de eeuwigheidsvisie (sassata ditthi). De kennis van het pad, verdrijft de visie op inefficiëntie van actie (akiriya ditthi)."

Vis 16: 85

Extra aanbevelingen

Document info
RegID WtXplFTVfHLvT2u
Bijgewerkt 31 december 2023 21:02:51
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen