Kernwoorden rondom wilshandelingen

De kernwoorden op deze pagina leiden je naar de belangrijkste gerelateerde onderwerpen en naar datgeen wat de Boeddha zo heeft benadrukt.

Inhoudsopgave

Inleiding

Het essentiële van Pali termen op STI

De kernwoorden

Extra aanbevelingen

Inleiding

Om de Dhamma correct te begrijpen, is het van cruciaal belang te beschikken over een degelijke kennis over kamma. Dat wij begrijpen wat kamma is, vond de Boeddha het allerbelangrijkst van alles wat hij heeft onderwezen. Vanaf zijn verlichting op 35 jarige leeftijd tot aan zijn dood op 80 jarige leeftijd, heeft hij de belangrijkheid van het begrijpen van kamma 45 jaren lang met klem benadrukt. Uit mededogen voor de mensheid. Bestudeer en beoefen (patipatti) de ware Dhamma, want hiermee betuig je het hoogste respect aan de Boeddha en bevrijd je jezelf van lijden (dukkha).

De kernwoorden op deze pagina leiden je naar de belangrijkste gerelateerde onderwerpen.

"Wilshandelingen (cetana), monniken, is hetgeen dat ik kamma noem (cetanaham bhikkhave kammam vadami), omdat iemand door het te willen de handeling uitvoert met het lichaam, met de spraak, of met de geest."

A06-063

Het essentiële van Pali termen op STI

Op www.sleuteltotinzicht.nl worden vele links met Pali termen tussen de tekst gebruikt. Omdat Pali de taal is die in het oorspronkelijke boeddhisme (Theravada) gehanteerd wordt, leer je de zuivere betekenis ervan. Dit is essentieel om de echte boeddhistische Leer, wat de Boeddha werkelijk heeft onderwezen, correct te leren begrijpen.

Het grote voordeel van Pali woorden — en zeker van gegroepeerde kernwoorden — is dat de Pali termen je in staat stellen om heel gericht een onderwerp te onderzoeken waardoor je snel de ware Dhamma leert kennen. Dit is mede te danken aan het feit dat teksten op STI uitermate zorgvuldig zijn georganiseerd.

Probeer altijd eerst een globale kennis over een onderwerp op te doen. Denk niet dat je meteen alle gerelateerde links op een pagina moet gaan volgen, want dan kom je in een eindeloze cirkel. Bovendien kun je niet altijd alles in één keer perfect kennen. Dat heeft tijd nodig. Door de artikelen vaker te lezen en de Dhamma in praktijk te brengen, leer je ook uit ervaring en zal je kennis gestaag toenemen totdat het 'tot volle wasdom' komt. Het zien van de ware Leer is een groot geluk.

De kernwoorden

Het is goed om de Uitspraak van de Pali woorden te leren.

 1. abhisankhara
 2. akusala
 3. aparapariya vedaniya kamma
 4. asankharika citta
 5. avyakata
 6. ayuhana
 7. bhava
 8. cetana
 9. dittha dhamma vedaniya kamma
 10. kamma bhava
 11. kamma cetana
 12. kamma formaties
 13. kamma patha
 14. kamma sankhara
 15. kamma vipaka
 16. kamma
 17. kiriya citta
 18. kusala
 19. lokiya samma ditthi
 20. lokuttara samma ditthi
 21. nekkhamma sankappa
 22. nisankhiti
 23. paticcasamuppada
 24. pativedha
 25. puññapapa pahinassa
 26. samma ditthi
 27. samma sankappa
 28. sankappa
 29. sankhara
 30. titthayatana
 31. upadhi
 32. upapajja vedaniya kamma
 33. upapatti bhava
 34. uppajjati
 35. vipaka

Extra aanbevelingen

Document info
RegID k7m3xRhkrUX8iE8
Bijgewerkt 14 juli 2024 20:37:06
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen