Het strijden tegen realiteit

Paccutthapana

De stank van het ego.

paccutthapana

Letterlijk: 'tegenwerken'; 'verzet'; 'tegenstand'.

In de context van de Dhamma wordt het vaak als 'vijandigheid' bedoeld. Men staat vijandig tegenover de realiteit hetgeen een verdraaide visie (ditthi vipallasa) impliceert.

De term paccutthapana wordt gebruikt om antagonisme aan te duiden. 'Felle tegenstelling van visie'; 'tegenstrijdigheid'; 'een verzet biedende geest'; 'strijd'. Een antagonist is een agressieve tegenstander, tegenwerker, iemand die een tegenovergesteld standpunt inneemt.

Mensen kunnen altijd verschillende visies op iets hebben. Echter, wanneer het in tegenstelling is met de Dhamma, met de realiteit (sacca), heeft het een zeer dominant en vijandig karakter. Het is in het bijzonder vanwege eigendunk (mana) waardoor deze bezoedeling op z'n plaats wordt gehouden. In Snp2-02 — Amagandha Sutta — Stank, wordt dit als 'stank' aangemerkt.

Extra aanbevelingen

Zie ook de groep Bezoedelingen in de sectie Inzicht meditatie voor lijsten van bezoedelingen.

In de context van de Dhamma wordt het vaak als 'vijandigheid' bedoeld. Deze term wordt gebruikt om antagonisme aan te duiden. Felle tegenstelling van visie; tegenstrijdigheid; een verzet biedende geest; strijd. Een antagonist is een agressieve tegenstander, tegenwerker, iemand die een tegenovergesteld standpunt inneemt. Mensen kunnen altijd verschillende visies op iets hebben. Echter, wanneer het in tegenstelling is met de Dhamma is het in bijzonder eigendunk (mana) die deze bezoedeling op z'n plaats houdt. Zie o.a. Snp2-02.

Document info
RegID QD0sRQF40bHwWAH
Bijgewerkt 7 juli 2024 08:02:53
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen