Wat is bewerkt voedsel?

Het geknoei met voedsel gaat ten koste van onze gezondheid.

voedsel

TipBen je boeddhist? Veel mensen denken dat een boeddhist vegetariër moet zijn, maar dat is niet zo. Het wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina Mamsa bhojana — Het eten van vlees.

Wat we onder bewerkt voedsel verstaan is in feite voedsel waarmee 'geknoeid' is. Bewerkt voedsel is geen 'heel voedsel' meer, geen 'echt voedsel' zoals het oorspronkelijk was en zoals het door de natuur werd geproduceerd. Bewerkt voedsel is een 'vernietigd voedsel'. Bepaalde soorten producten zijn al ranzig (geoxideerd) voordat het gebruikt wordt. Het gaat om de gehele keten van bewerkingen, hoe 'voedsel' tot stand komt, biologisch of niet biologisch, genetisch gemodificeerd of niet etc., tot en met het moment dat we het consumeren. Niet alles is zo slecht als het klinkt, maar 'geknoeid' dienen we echt wel heel serieus te nemen.

Bewerkt voedsel wordt ook wel 'ultra bewerkt voedsel' genoemd. Het betekent dat het voedsel in hoge mate is bewerkt of sterk is bewerkt. Je kunt ook gewoon 'bewerkt voedsel' lezen.

Bewerkt voedsel komt steeds vaker voor. In de U.S. is maar liefst 73% van de calorieën afkomstig van bewerkt voedsel. In de rest van de wereld is dit percentage iets lager maar het wordt een steeds groter probleem. Het probleem met dit ultra bewerkt voedsel is dat het vol met suiker zit.

Heel veel dingen die in menigeen video besproken zijn en die je niet in je eten wilt, tref je aan in bewerkt voedsel. Giftige chemicaliën, conserveermiddelen, smaak- en kleurstoffen etc. Het zijn dingen die je verslavend maken. En er is een hele chemische industrie die brouwsels bedenkt om dit saaie voedsel beter te doen smaken. Dus baseren ze het op zout en suiker en kunstmatige smaakstoffen om het aantrekkelijk te maken.

En natuurlijk gebruiken ze ook zaadoliën (zie olie) en vaak ook gehydrogeneerde zaadoliën. Die olie is zo slecht, dat zelfs de bacteriën het niet willen. Dat help het voedsel stabiel te maken (maar dat is niet goed voor ons).

Door het voedsel zo sterk te bewerken hebben ze veel voedingsstoffen vernietigd, het is ontdaan van voedingsstoffen. Daar beginnen ze mee. De voedingsstoffen die goed zijn voor het lichaam, zijn ook de dingen die zouden reageren op lucht, warmte en licht. Dus hoe meer ze bewerkte oliën kunnen toevoegen en hoe meer voedingsstoffen ze verwijderen, hoe langer het voedsel op de plank kan blijven. Wanneer het niet bederft is dat natuurlijk goed vanuit het oogpunt van een fabrikant of een winkel, maar het is slecht voor ons omdat het geen voedsel meer is.

En als gevolg hiervan is dat de hele wereld overvoed en ondervoed raakt. We krijgen heel veel calorieën binnen, maar we krijgen niet de bouwstenen die we echt nodig hebben. Als gevolg hiervan eten we veel te veel omdat het lichaam zegt: 'Ik krijg steeds maar niet alle dingen die ik wil eten. Blijf eten.' En natuurlijk hebben ze al die chemicaliën toegevoegd die het aantrekkelijk maken, dus blijven we eten en als gevolg daarvan verstoppen we het lichaam. Dus een slechte metabolische gezondheid, insulineresistentie, metabool syndroom en al deze dingen. Dit komt eigenlijk doordat we het niet verwerken. We stoppen meer spul in het lichaam en het raakt verstopt. Dus als we gewoon daarmee stoppen, dan kan het lichaam het verwerken en het weer opschonen.

Hierna een paar voorbeelden zodat je een vrij goed beeld krijgt van wat bewerkte producten inhouden.

Genetisch gemodificeerd

Producten als mais, soya en suikerbiet zijn genetisch gemodificeerd. Zie Genetische modificatie.

Commerciële oliën

Commerciële oliën is een van de meest erge bewerkte producten. Voor meer, volg de link.

Margarine

Margarine is nóg slechter dan olie. Voor meer, volg de link.

Tarwe

Tarwe is een graansoort. Vanwege de ontwikkeling van vele soorten door middel van kruisingen, zijn granen niet meer zoals ze duizenden jaren geleden waren. Ze zijn heel erg veranderd. Ook dat zijn bewerkingen.

Realiseer je dat heel veel bewerkt voedsel gebaseerd zal zijn op suiker. Ze zullen gebaseerd zijn op tarwe, en het zal de bewerkte tarwe zijn met een zeer hoog zetmeelgehalte dat de bloedsuiker verhoogt. Dat wil zeggen, dat ze het oppervlak weer hebben vergroot als ze het fijnhakken. Dan kunnen je enzymen erbij komen en je verteert het supersnel waardoor je bloedsuikerspiegel zal stijgen.

Maar dat is niet het einde. Ze stoppen er ook conserveermiddelen, chemicaliën, kunstmatige smaakstoffen en kunstmatige kleurstoffen in. En als ze al die bewerkingen uitvoeren, putten ze ook de voedingsstoffen uit zodat het lege calorieën zijn.

Zie Moderne tarwe is de meest voorkomende gevoeligheid.

Zuivel

Uit het volle product worden de goede en dus belangrijke voedingstoffen gehaald. Volle melk en volle yoghurt bijvoorbeeld, zijn vele malen gezonder omdat er goede vetten in zitten. Maar de mensen 'die er verstand' van horen hebben, raden het af. Zij adviseren de magere producten waar veel meer koolhydraten in zitten… Als je nu denkt: 'het lijkt wel de omgedraaide wereld', dan lijkt dat niet zo, maar is dat ook zo. Als een baby de borst gegeven wordt, haal je daar toch ook niet eerst alle gezonde voedingsstoffen uit? Het lichaam is niet dom en het werkt ook niet willekeurig: zelfs nu 'weet het lichaam' dat de zuigeling het volle product nodig heeft omdat het gezond is en er veel meer voeding in zit. In het geval van de koe en het kalf is dat niet anders. En de zuivel van koeien die biologisch gehouden worden, is ook nog eens vele malen gezonder. Zie Het verkeerde van magere zuivel.

Vlees

Hetzelfde als bij zuivel. De velletjes bij kipfilet worden verwijderd. Ook ander vlees mag zogenaamd niet vet zijn. Er heerst een vet fobie omdat er een gebrek aan de juiste kennis is. Dr. Sten Ekberg zegt bijvoorbeeld: 'Als ik naar de winkel ga om vlees te kopen, zoek ik de meest vette producten uit'. Vanwege de vet fobie zijn vette producten ook goedkoper, dus dat is dubbele winst!

Kippen

Kippen die opgesloten zitten en veel granen te eten krijgen, zijn ook 'bewerkt voedsel' omdat de granen ook al bewerkt voedsel is. Als we kippen eten die ongezond voedsel hebben gegeten, eten wij ook ongezond voedsel. Een kip die daarentegen vrij rondloopt in de wei, is veel gelukkiger en gezonder. Die kan allerlei dingen eten zoals zaden, kruiden, insecten etc.

Koeien

Voor koeien geldt hetzelfde als voor kippen. Een koe die hoofdzakelijk gras eet is veel gezonder dan een koe die het gehele jaar op stal staat en het hele jaar door granen te eten krijgt. Granen zijn niet zo'n best eten, ook niet voor mensen. Als we koeien eten die ongezond voedsel hebben gegeten, eten wij ook ongezond voedsel.

Deze pagina vormt o.a. een onderdeel van de pagina Wat je niet zou moeten eten.