Rahula

Rahula Sutta

De Boeddha raadt zijn zoon het leven als een kluizenaar aan.

335. De Boeddha: "Veracht je de wijze man niet doordat je constant met hem leeft? Wordt de drager van de lamp voor de mensheid door je geëerd?"

336. Rahula: "Ik veracht de wijze man niet doordat ik constant met hem leef. De drager van de lamp voor de mensheid wordt altijd door mij geëerd."

337. De Boeddha: "Verwerp de vijf geneugten der zintuigen die verleidend en vreugdevol zijn voor de geest; verzaak het huis door vertrouwen, wees iemand die een einde maakt aan lijden."

338. "Ga om met goede vrienden; begeef je naar een afgelegen verblijfplaats die afgezonderd en rustig is. Wees matig met eten."

339. "Hunker niet naar dingen: gewaden, voedsel, medicijnen en onderdak. Wees iemand die niet naar de wereld terugkeert."

340. "Wees beheerst in de disciplinaire code. Wees beheerst in de vijf zintuigen. Ben opmerkzaam met betrekking tot het lichaam en ontwikkel voortdurend hartstochtloosheid."

341. "Vermijd wellustige signalen die verbonden zijn met hartstocht. Ontwikkel een geest die onverstoord is en geconcentreerd is op de onzuiverheden van het lichaam."

342. "Mediteer op het tekenloze (Nibbana). Verzaak de tendens van egoïsme. Door de beëindiging van egoïsme zul je rustig leven."

Aldus adviseerde de Boeddha de Eerwaarde Rahula voortdurend met deze verzen.

Document info
RegID Snp2-11
Bijgewerkt 22 juni 2020 09:22:37
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen