Opstaan

Utthana Sutta

Een serieuze aansporing tot inspanning.

331. Sta op! Kom overeind! Wat voor een voordeel heeft jullie slapen? In wat voor een slaap zijn zij die gekweld worden door ziekten en die doorboord zijn met de pijl van lijden?

332. Sta op! Kom overeind! Oefen jezelf resoluut om de Vrede te bereiken. Laat de Koning van het Kwaad[1] niet merken dat je nalatig bent, laat je niet door hem misleiden en je onder zijn heerschappij brengen.

333. Overwin deze hunkering waardoor goden en mensen gehecht blijven en plezier zoeken. Laat het gunstige ogenblik niet zomaar voorbij gaan[2]. Zij die het gunstige ogenblik voorbij laten gaan, treuren wanneer zij overgeleverd zijn aan onheil.

334. Nalatigheid is een bezoedeling. Zij is als een bezoedeling die constant valt, van nalatigheid tot nalatigheid. Laat men door vastberadenheid en kennis de pijl van hartstocht uitrukken.

Eindnoten

[1] Mara.

[2] Overeenkomstig met de Sangiti Sutta van de Digha Nikaya, zijn er 9 ongunstige momenten voor de geboorte van een menselijk wezen zodat het niet in staat is om de Leer van de Boeddha te volgen: 1. als men ten tijde van het verschijnen van een Boeddha geboren is in een onheilzame staat (niraya); 2. in het dierenrijk; 3. onder geesten; 4. bij Titanen; 5. in een langlevende deva commune; 6. onder onintelligente barbaren; 7. of bij hen die er verkeerde inzichten op na houden; 8. of als men herboren wordt als krankzinnig, dom, doof of stom; of 9. in een tijd dat er geen Boeddha geboren wordt.

Document info
RegID Snp2-10
Bijgewerkt 22 juni 2020 09:22:34
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen