Uitspraak van de Pali woorden

Leer hoe je het Pali — de oorspronkelijke boeddhistische taal — uitspreekt.

Op Sleutel tot Inzicht worden de Pali woorden niet in Pali-schrift weergegeven maar in het romeinschrift.

ik heb er niet voor gekozen om een eigenzinnige schrijfwijze te hanteren door bijvoorbeeld de 'u' te vervangen door de 'oe' omdat dit de uitspraak is. Een 'oe' schrijven i.p.v. een 'u' zou dan misschien wel gemakkelijker lezen, maar dit wordt erg lastig wanneer je verder studeert en dan weer van de 'oe' af moet omdat elders die schrijfwijze niet wordt gehanteerd. Om een zo goed mogelijke vergelijking met het Pali te bewerkstelligen, worden de woorden hier geschreven zoals die in het Pali (romeinschrift) in werkelijkheid geschreven worden.

Uitspraak Pali woorden
Letter Uitspreken als In het woord
c ch kritisch
g g get (Eng.)
j dzj judge (Eng.)
m ng indien op einde van een woord zoals in ding
m m hem
n n indien gevolgd door een klinker zoals in hint
n ng indien gevolgd door een medeklinker zoals in ding
ñ nj signaal
u oe roet
v w wind

De klinkers 'e' en 'o' zijn altijd lang, behalve wanneer zij gevolgd worden door een dubbele medeklinker zoals in ettha, otta.

Er is geen verschil tussen de uitspraak van de 'n' en de 'm'. De 'n' staat nooit op het eind, maar wordt altijd gevolgd met een te verenigen letter van de groep.

De tandletters 't' en 'm' die oorspronkelijk met een punt eronder worden weergegeven, worden uitgesproken op het tipje van de tong dat je tegen de boventanden plaatst. Deze letters worden op Sleutel tot Inzicht echter gewoon als de 't' en de 'm' weergegeven vanwege een betere compatibiliteit met het uitwisselen van bestanden. Ook wordt in het Pali (in het romeinschrift) gebruik gemaakt van horizontale streepjes boven de letters die langer uitgesproken worden. Ook deze karakters worden op Sleutel tot Inzicht niet gehandhaafd hetgeen een nadeel is omdat nu niet wordt aangegeven welke letters langer worden uitgesproken; maar omdat het de compatibiliteit (en het zoeken naar woorden) ten goede komt, heb ik ervoor gekozen om dergelijke speciale lettertypen niet te gebruiken.

De medeklinkers die met een 'h' zijn samengesteld zoals 'kh', 'gh', 'th' 'dh', 'bh', 'ph', worden uitgesproken met een h-klank die onmiddellijk volgt op elke medeklinker die vooraf gaat, zoals in blokhoofd, tuinhek etc.

Document info
RegID qE445zGOGhQR952
Bijgewerkt 5 maart 2022 11:28:41
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen