Dhotaka's vragen

Dhotaka manavapuccha

Het is niet aan mij om iemand van twijfels te bevrijden.

De brahmaanse student Dhotaka was de volgende die sprak:

1061. "Meester," zei hij, "ik wil u zo graag horen spreken. Alstublieft, Meester Leraar, leg mij dit uit: kan een leerling van uw Dhamma de kalmte van opheffing (Nibbana) voor hemzelf vinden?"

1062. "Elke leerling van mijn Leer" zei de Boeddha, "die geestdriftig is, intelligent en gewaar, kan de kalmte van opheffing voor zichzelf vinden, in 't hier en het nu."

1063. "Ik kan nu zien" zei Dhotaka, "dat er in deze wereld een man is die niets heeft, een brahmaan, een thuisloze (pabbajito). Ik buig mij neer, en eer u, eerwaarde heer, het oog dat alles ziet. Alstublieft, Man van Sakya, bevrijdt u mij van verwardheid!"

1064. "Het is niet aan mij om iemand van twijfels te bevrijden", zei de Boeddha[1]. "Wanneer u de meest waardevolle leerstellingen (bodhipakkhiya dhamma) begrepen hebt, dan zult u uit uzelf de oceaan oversteken."

1065. "Heb mededogen met mij, brahmaanse heer", zei Dhotaka. "Leer mij alstublieft de weg van onthechting, zodat ik die kan kennen zoals ze is, zodat ik in dit leven kan leven in de vrede (santi) en onafhankelijkheid (anissito) die net zo vrij is als de lucht in de ruimte."

1066. "Ik zal die vrede uitleggen die niet gebaseerd is op 'horen zeggen' en die hier en nu te bereiken is[2]. Het is een vrede waardoor, indien iemand waakzaam leeft, iemand zichzelf van zijn vastklampen aan de wereld kan bevrijden."

1067. "Meester Leraar," zei Dhotaka, "het kan mij enkel vreugde schenken, te horen over een ultieme vrede waardoor, indien iemand waakzaam leeft, iemand zichzelf van zijn vastklampen aan de wereld kan bevrijden!"

1068. "In elke richting zijn er dingen die je weet en herkent, boven, beneden, dwars doorheen en tussenin[3]. Wanneer je beseft dat dit de dingen zijn die je aan de wereld vastbinden, dan kun je de begeerte naar zintuiglijke dingen laten gaan, de begeerte naar constant worden (bhava tanha)."

Eindnoten

[1] Het is aan de persoon in kwestie om verlichting te bereiken. Het is een individueel streven.

[2] 'Niet van horen zeggen' verwijst naar het feit dat deze woorden van een Boeddha komen: hij is degene die deze Leer zelf ontdekt heeft zonder de hulp van een leraar, zie Arahat. Verder geeft hij te kennen dat iedereen dit kan bereiken.

[3] Zie de eindnoot uitleg over 'boven', 'beneden', dwars doorheen' en 'tussenin' in Snp5-04 voor meer informatie.

Document info
RegID Snp5-05
Bijgewerkt 22 juni 2020 09:24:32
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen