Eenvoudig en goed mediteren

Ben je werkelijk een vrij mens? Als dat zo is, dan zullen er geen ideeën, oude ervaringen, gewoontes etc. tussenbeide komen wanneer je dingen waarneemt. Je kunt dan steeds een nieuw mens zijn met altijd weer nieuwe mogelijkheden omdat je geest helder en fris is.

 

Als je een vraag hebt zal ik er natuurlijk altijd voor je zijn. Als een ruimere mate van begeleiding nodig is, of je vindt een extra steuntje in de rug gewoon belangrijk om aan je mentaal welzijn te werken, dan is dat ook mogelijk. Ik kan je op vele vlakken begeleiden. Ook als je niet lekker in je vel zit, laat het me gerust weten.

Ik ondersteun zelfs mensen met klachten waar de westerse wetenschap geen antwoord op weet. Maar deze mensen leiden nu — dankzij de juiste begeleiding en training — een volstrekt ander leven. Dat is omdat de Leer van de Boeddha in combinatie met een goed leraar onvergelijkbaar in de wereld is.

Ik kan je ook begeleiden op het boeddhistisch pad en/of je ondersteunen bij de boeddhistische meditatie. Tot het hoogste doel, Nibbana.

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op via het contactformulier, of bel me op +31 (0) 6 218 532 20 of mail naar info@sleuteltotinzicht.nl.

Meer over mij lees je hier.

monniken-01.jpg

Wat is boeddhistische meditatie?

Boeddhistische meditatie is gebaseerd op kameraadschap, het cultiveren van positieve kwaliteiten als welwillendheid, liefdevolle vriendelijkheid en mededogen. Dit vormt de basis van de meditatie en deze aspecten leiden je tot een dieper inzicht in dingen en hoe het allemaal werkt. Het is het inzicht van ware wijsheid wat nodig is voor de bevrijding van elk probleem, van elke vorm van lijden.

Wanneer je een giftige slang vastpakt, is er wijsheid nodig zodat je weet dat je de slang achter de kop moet beetpakken. Zonder die wijsheid gaat het mis en zal je in de problemen komen. Dat is zo bij alles in het leven. Wijsheid kan je ontwikkelen (cultiveren). Je bent van niemand afhankelijk, maar de juiste instructies zijn nodig.

Waar en hoe beginnen?

Het beste kan je beginnen op de pagina: Boeddhisme — De meditatie van indachtigheid. Als je pas begint met mediteren, begin dan bij De indachtigheid van het lichaam (de ademhaling). Dan wordt je rustiger en kan je jezelf beter concentreren. Je geest wordt langzaam maar zeker helderder. Dat is een belangrijk doel, want een versufte geest brengt je in problemen omdat die niet het ware werk kan doen.

Je kan de gehele satipatthana training volgen, maar als beginner kan dat te complex voor je zijn. Boeddhistische meditatie is niet louter op een kussentje (of stoel) zitten. Het gedrag in je dagelijks leven vormt er namelijk ook een onderdeel van. Om er een goed lopend en sluitend geheel van te maken, heeft de Boeddha een trainingssysteem ontwikkeld, namelijk het Edel Achtvoudige Pad. Het maakt niks uit of je nu wel of geen boeddhist bent, als je maar oefent om je doel te bereiken. Als je het pad bekijkt, dan zal je snel zien dat het een heel realistisch pad is. Het bestaat uit 8 factoren die elkaar allemaal aanvullen. En meditatie is een onderdeel van dat pad.

Mijn advies is dus om — naast deze meditatie — stapjes te gaan zetten op het pad. Het zal je meditatie enorm aanvullen. Het pad kan je bestuderen op de pagina Boeddhisme — Het Edel Achtvoudige Pad.

Een tip om te starten:

  • Train jezelf om een buitengewoon lief mens te zijn.
  • Want dan heb je de basis gelegd om een wijs mens te zijn.
  • Ware wijsheid is wat je nodig hebt om aan alle lijden, zorgen en problemen een einde te maken.

Uit de Dhammapada.

002. De geest is de voorloper van alle dingen, de geest is hun leider, ze zijn door de geest geschapen. Als iemand spreekt of handelt met zuivere gedachten, volgt geluk dat daardoor is veroorzaakt, zoals iemands schaduw die hem nooit verlaat.

manopubbangama dhamma manosettha manomaya manasa ce pasannena bhasati va karoti va tato nam sukhamanveti chaya'va anapayini

Geluk volgt hem die goed doet, net zoals een schaduw iemand nooit verlaat.
Document info
RegID Div015
Bijgewerkt 4 november 2020 12:32:06
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen