De drie dochters van Mara

De context voor deze pagina volgt t.z.t.

De Boeddha kan niet worden verleid

179. De Boeddha, die geen spoor achterlaat, wiens gezichtsveld onbegrensd is; zijn overwinning kan door niemand in deze wereld ooit ongedaan gemaakt worden. Geen enkele andere bezoedelingen zullen volgen. Via welk pad denk je hem dan nog te kunnen verleiden?

yasa jitam navajiyati jitam'assa no yati koci loke tam Buddham anantagocaram apadam kena padena nessatha

De overwinning van het Boeddhaschap is onfeilbaar, onomkeerbaar en onbetwistbaar.

De overwinning van de Boeddha was een hele echte. Niemand kan zijn overwinning ongedaan maken. En niets van wat hij heeft overwonnen, zoals hartstochten en andere bezoedelingen, kunnen terugkeren of worden gevolgd door andere bezoedelingen. Niets kan hem verleiden. Dat is omdat zijn overwinning zo compleet is, dat zijn visie zo oneindig is. Hij laat geen pad (of spoor) (van bezoedelingen) achter. Op welke manier of via welk pad (van bezoedelingen) denk je hem dan nog te kunnen verleiden of in de val te lokken?

De Boeddha kan niet worden beïnvloed

180. De Boeddha, die geen spoor achterlaat, wiens gezichtsveld onbegrensd is; in hem is geen gevangennemende, vergiftigachtige begeerte die iemand op een dwaalspoor zet. Via welk pad denk je hem dan nog te kunnen verleiden?

yassa jalini visattika tanha natthi kuhiñci netave tam Buddham anantagocaram apadam kena padena nessatha

In Boeddhaschap is elke begeerte uitgerukt. Er zijn geen vallen meer noch gevangenneming.

De Boeddha die vrij is van begeerte (tanha) voor het vastgrijpen van het web met haar verlokkingen, wiens visie onbegrensd is. Op welke manier of via welk pad (van bezoedelingen) denk je hem dan nog te kunnen verleiden of in de val te lokken?

Deze detailpagina wordt z.s.m. uitgewerkt.

Document info
RegID Dhp179-180
Bijgewerkt 18 november 2020 14:26:55
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen