De eerwaarde Sariputta's vriend

De context voor deze pagina volgt t.z.t.

Eerbied betuigen aan de persoon die recht door zee is, is veel edeler

108. In deze wereld kan iemand verdiensten nastreven door kleine of grote offergaven te brengen, of door zelfs een heel jaar lang offergaven te brengen. Maar dat alles is nog geen vierde deel van wanneer men eerbied betuigt aan een persoon die recht door zee is, hetgeen veel edeler is.

yam kin ci yittham va hutam va loke samvaccharam yajetha puññapekho sabbam'pi tam na catubhagameti abhivadana ujjugatesu seyyo

Activiteiten van aanbidding en gebeden, zelfs een heel jaar lang, zijn nog geen vierde deel waard in tegenstelling tot een enkele huldebetuiging aan een edel persoon.

Een individu die in deze wereld op zoek is naar verdiensten, kan tijdens religieuze activiteiten aalmoezen en offergaven geven of gebeden opzeggen. Of die persoon kan zich een jaar lang toewijden aan uitvoerige offeranden. Maar de verdiensten van al die activiteiten bij elkaar genomen, is zelfs geen vierde deel van de verdiensten die men ontvangt door het tonen van eerbied aan hem die recht door zee is, die zonder omwegen is — de Arahat.

Deze detailpagina wordt z.s.m. uitgewerkt.

Document info
RegID Dhp108
Bijgewerkt 24 december 2023 12:06:27
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen