Vergif als smaakversterker

Het is als een droom die uitkomt voor de fabrikanten van bewerkte voedingsmiddelen omdat ze je hersens kunnen misleiden.

voedsel

Mononatriumglutamaat is het mononatriumzout van glutaminezuur (een van de fundamentele aminozuren waaruit eiwitten bestaan). In zuivere vorm is MNG (de Engelse afkorting is MSG) een wit kristallijn poeder. Het lost makkelijk op in water en dissocieert dan in vrije natrium- en glutamaat ionen. Het komt voor in o.a. tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groenten en fruit. In vrije vorm heeft MSG een hartige smaak en wordt daardoor gebruikt als smaakversterker in bijvoorbeeld soepen, vleesproducten en zoutjes. In de Aziatische keuken, met name de Chinese keuken, is MSG beter bekend als vetsin.

Nu komen we bij het spul dat echt vergif is. Dit zijn chemicaliën. Ze leveren geen enkele brandstof, geen bouwstenen en geen katalysatoren. Er zit niets in wat je lichaam nodig heeft.

Mononatriumglutamaat is een smaakversterker. En hoe doet het dat? Glutamaat is een neurotransmitter. Het is iets dat je lichaam gebruikt om signalen te zenden, om berichten over te brengen om activiteit in het lichaam op te wekken. Maar als we het nu van buitenaf gaan toevoegen, bedriegen we het lichaam. Dus als je het op je smaakpapillen legt, bedriegt het de smaakpapillen tot meer activiteit. En het bedriegt de hersenen door te denken dat dingen beter smaken dan ze zijn.

Bij hogere concentraties MSG gaan de cellen zoveel signalen doorgeven dat de cellen een proces doormaken van vertraagde celdood bekend als excitotoxicity (excitotoxiciteit), m.a.w. ze worden zo opgefokt dat ze sterven.

Het is als een droom die uitkomt voor de fabrikanten van bewerkte voedingsmiddelen omdat ze je hersens kunnen misleiden door te denken dat het beter smaakt dan het doet. En door te denken dat je meer moet eten dan je wilt. Het is moeilijk om dan te stoppen omdat het een drug-effect is. Dit worden daarom excitotoxinen genoemd. Wat ze doen wordt ook wel het Chinees restaurantsyndroom genoemd. Je stimuleert je hersenen, je overprikkelt je hersenen. En wat er dan met de hersenen gebeurt wanneer je een spier traint, krijgt die spier melkzuur. Het begint te branden en je wordt vermoeid, dat kun je voelen. In de hersenen kun je dat niet voelen. Je prikkelt gewoon die hersencel totdat het overwerkt is en dan wordt het afgesloten. En óf het is een tijdje weggevaagd, óf je hebt die hersencel daadwerkelijk dood gemaakt. Dit is waarom we het excitotoxine noemen.

Deze dingen wil je dus vermijden. Dit spul zit 99.9% in ingeblikt soep, in de meeste gearomatiseerde aardappelchips of maischips, of elk snackproduct dat een barbecue smaak of jalapeno smaak heeft. Alles behalve je basiszoutaroma zal MSG bevatten. En dan ook nog saladedressings die eigenlijk niet smaken zonder MSG.

Deze pagina vormt o.a. een onderdeel van de pagina Wat je niet zou moeten eten.