Moeder

Mata Sutta

Bijna elk wezen is een verwant van je geweest.

Te Savatthi. Daar zei de Gezegende: "Van een niet te verklaren begin komt wedergeboorte. Een allereerste begin is niet zichtbaar, maar wezens worden gehinderd door onwetendheid (avijja) en zijn gebonden door begeerte (tanha) waardoor zij worden wedergeboren en ronddolen."

"Een wezen dat in het verleden niet ooit je moeder is geweest, is niet makkelijk te vinden. Dat in het verleden niet ooit je vader is geweest (...) Dat in het verleden niet ooit je broer is geweest (...) Dat in het verleden niet ooit je zuster is geweest (...) Dat in het verleden niet ooit je zoon is geweest (...) Dat in het verleden niet ooit je dochter is geweest, is niet makkelijk te vinden."

"Waarom is dat? Van een niet te verklaren begin komt wedergeboorte. Een allereerste begin is niet zichtbaar, maar wezens worden gehinderd door onwetendheid (avijja) en zijn gebonden door begeerte (tanha) waardoor zij worden wedergeboren en ronddolen. Sinds lange tijd heb je lijden ervaren, pijn ervaren, verlies ervaren en de verdorvenheden van de begraafplaatsen ervaren. Dit zijn redenen genoeg om te walgen (nibbida) van alle samengestelde dingen (sankhara), dit zijn redenen genoeg om vrij van hartstocht (alobha) te worden, dit zijn redenen genoeg om bevrijding (vimutti) te realiseren."

Document info
RegID S15-14-19
Bijgewerkt 22 juni 2020 09:20:49
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen