Gelukkig

Sukhita Sutta

Er zijn redenen genoeg om jezelf te bevrijden van lijden.

Te Savatthi. Daar zei de Gezegende: "Van een niet te verklaren begin komt wedergeboorte. Een allereerste begin is niet zichtbaar, maar wezens worden gehinderd door onwetendheid (avijja) en zijn gebonden door begeerte (tanha) waardoor zij worden wedergeboren en ronddolen."

"Wanneer je iemand ziet die gelukkig is en goed is voorzien in het leven, dan dient men te concluderen: 'Ook wij hebben iets dergelijks ervaren in de loop van die lange, lange tijd.'"

"Waarom is dat? Van een niet te verklaren begin komt wedergeboorte. Een allereerste begin is niet zichtbaar, maar wezens worden gehinderd door onwetendheid (avijja) en zijn gebonden door begeerte (tanha) waardoor zij worden wedergeboren en ronddolen. Sinds lange tijd heb je lijden ervaren, pijn ervaren, verlies ervaren en de verdorvenheden van de begraafplaatsen ervaren. Dit zijn redenen genoeg om te walgen (nibbida) van alle samengestelde dingen (sankhara), dit zijn redenen genoeg om vrij van hartstocht (alobha) te worden, dit zijn redenen genoeg om bevrijding (vimutti) te realiseren."

Document info
RegID S15-012
Bijgewerkt 1 december 2022 20:15:55
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen