Jivaka, de persoonlijke dokter van de Boeddha

Hij verzorgde de wond aan de voet van de Boeddha vanwege de moordaanslag van Devadatta.

Jivaka was de persoonlijke dokter van de Boeddha en de lijfarts van koning Bimbisara. Hij schonk het Jivakarama klooster en verzorgde de wond aan de voet van de Boeddha nadat Devadatta een moordaanslag op hem gepleegd had.

Hij was als baby door een prostituee te vondeling gelegd en werd langs de kant van de weg gevonden door prins Abhaya, de zoon van koning Bimbisara. Hij werd toen omringd door kraaien. Omdat hij toen nog leefde werd hij Jivaka genoemd; (jivati = 'in leven zijn').

Zijn 'familienaam' was Komarabhacca, hetgeen zoiets betekent als 'de medische behandeling van wezen'. Deze bijnaam was gegeven aan zijn redder Abhaya, vandaar zijn volledige Jivaka Komarabhacca is (Jivaka van Komarabhacca). Jivaka werd niet alleen gevonden door prins Abhaya, maar ook door hem geadopteerd.

Toen hij opgroeide, besloot Jivaka naar Takkasila te reizen om traditionele geneeskunde te leren van een gerespecteerd leraar. Hij bleek een veelbelovende student te zijn en begon na zeven jaar zijn genezingsberoep in Rajagaha. Zijn medische prestaties bezorgden hem een reputatie en hij werd al snel aangesteld als de lijfarts van koning Bimbisara en de persoonlijke dokter van de Boeddha. Toen Jivaka meer in contact kwam met de Boeddha, werd hij een belangrijke aanhanger van de Leer en liet hij het Jivakarama klooster bouwen.

Later werd Bimbisara gedood door zijn zoon Ajatasattu, die de troon overnam. Uiteindelijk speelde Jivaka een belangrijke rol om hem naar de Boeddha te brengen, aan wie de nieuwe koning berouw toonde voor de daden die hij had gedaan.

Jivaka werd een sotapanna nadat hij de Boeddha de Dhamma had horen prediken.

Jivaka wordt in Azië geëerd door boeddhisten en tot op zekere hoogte ook door genezers buiten het boeddhisme, als een modelarts en boeddhistische heilige.

In M055 — Jivaka Sutta — Tot Jivaka, gaat Jivaka naar de Boeddha en stelt hem vragen m.b.t. het eten van vlees.

Document info
RegID tijdgenoten-jivaka-01
Bijgewerkt 21 februari 2021 01:35:58
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen