De bevrijding van de geest door liefdevolle vriendelijkheid

Metta Ceto Vimutti Sutta

De Boeddha legt uit hoe het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid, zelfs jegens slechts één wezen, een enorme hoeveelheid verdienste zal opleveren.

Dit is gezegd door de Gezegende, gezegd door de arahat. Dit is zoals ik het heb gehoord. "Monniken, alle gronden om verdiensten (puñña) te maken die tot toekomstig geluk leiden, zijn nog geen zestiende deel van de bevrijding van de geest (ceto vimutti) door liefdevolle vriendelijkheid (metta). De bevrijding van de geest door liefdevolle vriendelijkheid overtreft hen en straalt, schittert en verblindt."

"Net zoals de uitstraling van alle sterren niet gelijk is aan een zestiende deel van de straling van de maan, zo overtreft de uitstraling van de maan hen en straalt, schittert en verblindt. Zo zijn alle gronden om verdiensten te maken die leiden tot toekomstig geluk, niet gelijk aan een zestiende deel van de bevrijding van de geest door liefdevolle vriendelijkheid. De bevrijding van de geest door liefdevolle vriendelijkheid overtreft hen en straalt, schittert en verblindt."

"Net zoals in de laatste maand van het regenseizoen, in de herfst, wanneer de lucht helder en wolkenloos is, zo verdrijft de zon bij het opkomen de duisternis van de ruimte en straalt, schittert en verblindt. Zo zijn alle gronden om verdiensten te maken die leiden tot toekomstig geluk, niet gelijk aan een zestiende deel van de bevrijding van de geest door liefdevolle vriendelijkheid. De bevrijding van de geest door liefdevolle vriendelijkheid overtreft hen en straalt, schittert en verblindt."

"Net zoals in het laatste stadium van de nacht, wanneer de dageraad nog niet is aangebroken, de morgenster straalt, schittert en verblindt. Zo zijn alle gronden om verdiensten te maken die leiden tot toekomstig geluk, niet gelijk aan een zestiende deel van de bevrijding van de geest door liefdevolle vriendelijkheid. De bevrijding van de geest door liefdevolle vriendelijkheid overtreft hen en straalt, schittert en verblindt."

Dit is de betekenis van wat de Gezegende zei. Dus met betrekking tot dit werd gezegd:

Degene die met aandacht liefdevolle vriendelijkheid onmetelijk ontwikkelt,
ziet de vernietiging van hechten (upadana). De banden (saññojana) in zijn geest slijten weg.

Als iemand grenzeloze liefdevolle vriendelijkheid verspreidt zonder een hatelijke geest te hebben,
al is het zelfs voor één wezen,
dan wordt hij daardoor een bekwame Dhamma beoefenaar (dhammanuvatti).
Om nog maar te zwijgen van de kracht van overvloed aan verdienste
die is verzameld door de edele die een meedogende (karuna) geest heeft met alle wezens.

In deze wereld zijn koninklijke zieners die de aarde hebben veroverd
— de aarde die vol met wezens is —
en offergaven hebben gebracht: het paardenoffer, mensenoffers, waterriten en soma-riten[1].

Maar die offers zijn zelfs niet gelijk aan een zestiende deel van een goed ontwikkelde geest van liefdevolle vriendelijkheid;
net zoals de hele sterrenhemel niet eens gelijk is aan een zestiende deel van de schittering van de maan.

Degene die anderen niet doodt, noch anderen beïnvloedt te doden,
die anderen niet verslaat, noch anderen beïnvloedt te verslaan,
diegene verspreidt liefdevolle vriendelijkheid naar alle wezens —
hij koestert helemaal geen haat tegen iets of iemand.

Ook dit was de betekenis van wat er door de Gezegende werd gezegd. Dit is exact wat ik heb gehoord.

Eindnoten

[1] Dit verwijst naar legendarische koningen in het verleden die 'rechtvaardig' regeerden en offergaven brachten aan de goden en een overvloed aan aalmoezenvoedsel schonken aan de minderbedeelden na hun overwinningen. Later deden ze afstand om zieners (isi) te worden, kluizenaars, en gingen vervolgens naar de hemel. De offers worden in Snp2-07, 303 genoemd als geïnitieerd door corrupte brahmanen die rijkdom willen vergaren. Soma is de offerdrank die in plengoffers aan de goden wordt aangeboden.

Document info
RegID It027
Bijgewerkt 24 augustus 2021 08:50:15
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen