Een corrupt persoon

Padutthapuggala Sutta

Vanwege een onzuivere geest kan iemand in het gebied van ellende worden wedergeboren.

Dit is gezegd door de Gezegende, gezegd door de Arahat. Dit is zoals ik het heb gehoord. "In deze wereld, monniken, las ik met mijn gedachten[1] de onzuivere geest van een bepaald persoon en concludeerde ik als volgt: als deze persoon op dit moment zou sterven, zou hij vast en zeker onmiddellijk in de hel worden geboren, zoals iemand de zware last op zijn hoofd onmiddellijk zou laten vallen[2]. Wat is de oorzaak daarvan? Het is omdat zijn geest corrupt is. Het is vanwege de onzuiverheid van de geest dat sommige wezens in deze wereld, bij het uiteenvallen van het lichaam na de dood, herboren worden in het gebied van ellende, de slechtste bestemming, het laagste rijk, de hel (niraya)[3]."

Dit is de betekenis van wat de Gezegende zei. Dus met betrekking tot dit werd gezegd:

De Samma Sambuddha doorzag de onzuivere geest van sommige mensen die in deze wereld leefden en legde de betekenis ervan uit in aanwezigheid van de monniken. Als die persoon op dit moment zou sterven, zou hij vanwege zijn corrupte geest onmiddellijk in de hel worden herboren, alsof er een zware last op diens hoofd zou zijn neergelaten. Wezens worden wedergeboren in het gebied van ellende vanwege de corruptheid van de geest.

Ook dit was de betekenis van wat er door de Gezegende werd gezegd. Dit is exact wat ik heb gehoord.

Eindnoten

[1] Parassa ceto pariya ñana is één van de zes hogere krachten (abhiñña) waarvan er slechts één noodzakelijk is voor de verwerving van Arahatschap. Raadpleeg de verwijzing onder abhiñña.

[2] De zinsnede '(...) zoals iemand de zware last op zijn hoofd onmiddellijk zou laten vallen', duidt wellicht op de snelheid waarop die geboorte plaatsvindt.

[3] Hier verwijst de Boeddha naar de hel, maar hij onderwijst dat er 4 ellendige bestemmingen zijn. Zie gati.

Document info
RegID It020
Bijgewerkt 24 januari 2022 18:11:36
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen