Hoe mensen zichzelf voor de gek laten houden

De oermens die veel slimmer is dan veel mensen van tegenwoordig.

intermittent fasting

Er worden allerlei mooie, maar loze beloftes gedaan. En mensen houden van snelle, makkelijke oplossingen en willen ook gewoon door kunnen gaan met hun slechte levensstijl. Deze gemakzucht wekt nog meer belachelijke 'oplossingen' in de hand, want dit is wat mensen graag willen horen. Het levert miljoenen views op.

Dr. Sten Ekberg heeft enkele spraakmakende punten op een rijtje gezet waarin hij de meest belachelijke 'oplossingen' op een rijtje zet. Hij gaat steeds een stapje verder door te zeggen: 'Let's go beyond ridiculous' (laten we verder gaan dan het belachelijke).

Vervolgens zegt hij dat al die miljoenen mensen erin trappen en dit soort onzin geloven. Er worden mooie beloftes gedaan wat in feite inhoud: 'Het maakt helemaal niks uit wat je de laatste 30 jaar hebt gedaan. Neem gewoon een paar eetlepels van dit spul en al je problemen verdwijnen.'

Maar dan laat hij een oermens zien en zegt: "Nou, deze man hier leefde ongeveer 50.000 jaar geleden. Ik denk dat hij veel slimmer was. Omdat, wanneer hij naar dergelijke beweringen zou kijken, hij zou zeggen: 'Nee, zo werkt het niet. Als wij een plant of een dier eten waardoor we ziek worden, is het niet de oplossing een andere plant of dier te eten om dit te compenseren, maar om te stoppen met het eten van het ding dat ons ziek heeft gemaakt.'"

Mijn grote vriend Sten brengt het heel mooi, zeer correct en ook erg grappig. Want hoe mensen zich voor de gek laten houden is eigenlijk te gek voor woorden, maar tegelijkertijd ook heel triest.

Waar het steeds op neerkomt, is dat we niet de symptomen moeten bestrijden. Symptomen zijn natuurlijk ook oorzaken voor meerdere gezondheidsproblemen, maar ze zijn 'mede oorzakelijk'. Wat er moet gebeuren is om de 'hoofdoorzaak' aan te pakken, maar daar is wel begrip voor nodig Ook in de boeddhistische Leer, met name de mentale kant, is dit essentieel en werkt het precies zo. Het gaat altijd om begrip, om inzicht. Wanneer er een doordringend inzicht is (pativedha), worden oorzaken en gevolgen gezien. Dit is totaal gewaarzijn (vijañana) waardoor je het totale plaatje ziet en uiteindelijk ook de hoofdoorzaak van lijden (zowel fysiek als mentaal).

Tip Op de pagina How to lees je hoe je heel makkelijk de video's kunt bekijken en ook nog eens met Nederlandse ondertiteling. De video's zijn namelijk niet altijd helemaal vertaald.

Video (0051) Dr. Sten Ekberg: Hoe mensen zichzelf voor de gek laten houden
Trefwoorden: voedsel; ontstekingen; autofagie.