Mentale training

Zijn manier van aanpak wanneer mensen veel verdriet ondervonden, was vaak dat mensen uit eigen ervaring bepaalde dingen gingen inzien. Het geval van Kisa Gotami is hier een goed voorbeeld van.

Mentale training.
Mentale training.

De Leer van de Boeddha betreft vooral het gedeelte over de geest. Hij heeft gesproken over mentale wanorde en over de behandeling van mentale ziekten. De Boeddha heeft verdriet aangewezen als een van de hoofdoorzaken voor het ontstaan van mentale verstoringen.

Vanwege de dood van haar enige zoon, verloor Kisa Gotami de controle over haar verstandelijke vermogens. In een krankzinnige stemming ging ze op zoek naar een medicijn voor haar gestorven zoon. Toen ze dat nergens kon vinden, deed ze een beroep op de Boeddha die zich realiseerde dat hij haar niet kon overtuigen totdat haar mentaal evenwicht hersteld was. Hij zei dat hij haar kon helpen, maar zij had nog niet begrepen op welke manier. Hij droeg haar op om bij een huishouden een mosterdzaadje te gaan halen. Hij voegde eraan toe dat dat zaadje wel afkomstig moest zijn van een huishouden waar nog niemand was gestorven... Toen zij niet aan het verzoek van de Boeddha kon voldoen, kwam ze tot de conclusie dat de dood onvermijdelijk was, en dat dat ook gold voor haar enige zoon.

Document info
RegID CwHxD9esv3hkItP
Bijgewerkt 22 juni 2020 09:09:49
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen