De verraderlijke monnik

De context voor deze pagina volgt t.z.t.

Aanvaard wat iemand ontvangt

365. Men moet wat is gegeven niet minachten. Verwacht ook niet iets te krijgen van wat anderen ontvangen hebben. De monnik die jaloers is op anderen, bereikt geen kalmte van geest.

salabham na'timaññeyya na'ññesam pihayam care aññesam pihayam bhikkhu samadhim na'dhigacchati

Minacht niet wat je ontvangt en wees niet jaloers op anderen. Een jaloerse monnik zal geen kalme staat van de geest bereiken.

Minacht niet wat je ontvangen hebt. Verwacht anderzijds ook niet iets te krijgen van wat anderen ontvangen hebben. Als een monnik jaloers is op wat anderen ontvangen hebben, dan zal hij nooit of te nimmer kalmte van geest bereiken.

Zelfs de goden vereren deugdzame monniken

366. De monnik minacht zijn ontvangsten niet, ondanks dat hij weinig ontvangt. Hij leidt een zuiver leven en is onvermoeibaar; zelfs de deva's prijzen hem.

appalabho'pi ce bhikkhu salabham na'timaññati tam ve deva pasamsanti suddhajivim atanditam

De monnik die niet ontevreden is met wat hij heeft gekregen, al is het een beetje, de monnik die een zuiver leven leidt en altijd oplettend is, wordt zelfs door de deva's geprezen.

Het kan zijn dat de monnik weinig ontvangen heeft, maar hij minacht niet datgene wat hem is gegeven. Hij is tevreden met zijn ontvangsten. Zulk een monnik, die een zuiver leven leidt en onvermoeibaar is, wordt zelfs door de deva's geprezen.

Deze detailpagina wordt z.s.m. uitgewerkt.

Document info
RegID Dhp365-366
Bijgewerkt 18 november 2020 14:31:27
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen