De vijf monniken in Savatthi

De context voor deze pagina volgt t.z.t.

Discipline omtrent de zintuigen

360. Omtrent het oog is het goed om discipline te hebben; goed is het om discipline te hebben omtrent het oor; omtrent de neus is het goed om discipline te hebben; goed is het om discipline te hebben omtrent de tong.

cakkhuna samvaro sadhu sadhu sotena samvaro ghanena samvaro sadhu sadhu jivhaya samvaro

Beheersing in het oog, in het oor, in de neus, in de tong is goed. Het brengt goede vruchten voort.

Het is goed om gedisciplineerd te zijn omtrent het oog. Het is goed om gedisciplineerd te zijn omtrent het oor. Het is goed om gedisciplineerd te zijn omtrent de neus. Het is goed om gedisciplineerd te zijn omtrent de tong.

Lijden wordt beëindigd door een allround discipline

361. Omtrent het lichaam is het goed om discipline te hebben; goed is het om discipline te hebben omtrent de spraak; omtrent de geest is het goed om discipline te hebben; goed is het om in alles gedisciplineerd te zijn. De monnik die in alles gedisciplineerd is, is vrij van al het lijden.

kayena samvaro sadhu sadhu vacaya samvaro manasa samvaro sadhu sadhu sabbattha samvaro sabbattha samvuto bhikkhu sabbadukkha pamuccati

Beheerst in het lichaam, in de spraak, in de geest is goed. Volledig beheerst, maakt de monnik een einde aan al het lijden.

Het is goed om gedisciplineerd te zijn omtrent het lichaam (omtrent de daden die via het lichaam worden uitgevoerd). Het is goed om gedisciplineerd te zijn omtrent de geest. De monnik (bhikkhu) die gedisciplineerd is in al deze gebieden, zal bevrijding van al het lijden bereiken.

Deze detailpagina wordt z.s.m. uitgewerkt.

Document info
RegID Dhp360-361
Bijgewerkt 18 november 2020 14:31:16
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen