De vermaning tot de vijfhonderd monniken

De context voor deze pagina volgt t.z.t.

Koester het gezelschap van een goed mens

328. Als je voor training een metgezel vindt, die deugdzaam en wijs is, leef dan met hem. Want zo kun je een gelukkig en indachtig leven leiden en alle gevaren overwinnen.

sace labheta nipakam sahayam saddhim caram sadhuviharidhiram abhibhuyya sabbani parissayani careyya ten'attamano satima

Als je een wijze, smetteloze vriend tegenkomt, leef dan gelukkig in zijn gezelschap en overwin alle gevaren.

Als je een wijze, volgroeide metgezel tegenkomt, iemand die een deugdzaam leven leidt, dan zou je met hem moeten leven omdat je dan een gelukkig en alert leven kunt leiden en elk kwaad en alle gevaren kunt overwinnen.

De alleen levende kluizenaar

329. Als je voor training geen metgezel vindt, die deugdzaam en wijs is, leef dan alleen zoals een koning die zijn veroverde land achterlaat of zoals de olifant Matanga die alleen in het wild leeft.

no ce labhetha nipakam sahayam saddhim caram sadhuviharidhiram raja'va rattham vijitam pahaya eko care matang'arññe'va nago

Kom je geen geschikte metgezel tegen, leef dan alleen zoals een olifant in het woud.

Als je geen wijze, volgroeide metgezel tegenkomt, iemand die een deugdzaam leven leidt, leef dan alleen. Precies zoals een koning die, nadat zijn koninkrijk veroverd is, in ballingschap leeft, of zoals de olifant Matanga die door het woud trekt en in afzondering leeft.

De alleen levende heeft weinig nodig

330. Het is beter om alleen te leven, want met een dwaas is er geen kameraadschap. Doe geen kwaad, ben vrij van zorgen. Leef alleen zoals de olifant Matanga in het wild.

ekassa caritam seyyo natthi bale sahayata eko care na ca papani kayira appossukko matang'araññe'va nago

Alleen en een eenvoudig en makkelijk leven, zoals een statige olifant in het woud. Vermijding van kwaad is beter dan het gezelschap van een slecht iemand.

Een alleen leidend leven is aanbevelenswaardig. Met dwazen valt niet te leven. Laat iemand dan een leven leiden in afzondering, met slechts enkele benodigdheden zonder kwaad te doen, precies zoals de olifant Matanga.

Deze detailpagina wordt z.s.m. uitgewerkt.

Document info
RegID Dhp328-330
Bijgewerkt 18 november 2020 14:30:39
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen