De slechte asceten

De context voor deze pagina volgt t.z.t.

Verkeerde inzichten leiden naar de hel

316. Zij schamen zich waar men zich niet voor hoeft te schamen, maar waar men zich voor dient te schamen, daar schamen zij zich niet voor. Zo gaan wezens, door het verkeerde inzicht te omhelzen, naar ellendige staten (niraya).

alajjitaye lajjanti lajjitaye na lajjare micchaditthisamadana satta gacchanti duggatim

Zij die zich schamen voor datgene waar iemand zich niet voor hoeft te schamen, en zij die zich niet schamen voor datgene waar iemand zich wel voor zou moeten schamen, zijn allen gebonden aan de hel (niraya).

Degenen die zich schamen waarvoor men zich niet hoeft te schamen, en degenen die zich niet schamen waarvoor men zich wel zou moeten schamen, houden er allemaal verkeerde inzichten op na en gaan daarom naar ellendige staten (de hel, niraya). Zie ook ahirika.

Angst en geen angst in de verkeerde dingen

317. Zij vrezen datgene waar men geen vrees voor hoeft te hebben, maar wat men zou moeten vrezen, daar hebben zij geen vrees voor. Zo gaan wezens, door het verkeerde inzicht te omhelzen, naar ellendige staten (niraya).

abhaye bhayadassino bhaye ca'bhayadassino micchaditthisamadana satta gacchanti duggatim

Zij die vrezen wat niet gevreesd hoeft te worden en niet vrezen wat echt gevreesd moet worden, zijn bestemd voor geboorte in de hel (niraya).

Er zijn mensen die angst hebben voor iets dat zij niet hoeven te vrezen. Er zijn er ook die niet angstig zijn voor datgene wat zij in werkelijkheid dienen te vrezen. Zij allen, die de verkeerde geloven aanhangen, gaan naar ellendige sferen. Zie ook anottappa.

Deze detailpagina wordt z.s.m. uitgewerkt.

Document info
RegID Dhp316-317
Bijgewerkt 18 november 2020 14:30:18
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen