Zij die lijden voor hun slechte daden

Velen noemen zich 'monnik' of 'boeddhist', maar zijn dat niet. Wie de Dhamma ziet, zal het onderscheid direct zien.

Slechte mensen worden in slechte sferen geboren

307. Velen die het gele gewaad dragen, zijn onbeheerst en doen slechte dingen; deze slechteriken worden door hun slechte daden in de hel wedergeboren.

kasavakantha bahavo papadhamma asaññata papa papehi kammehi nirayam te upapajjare

Velen die het geverfde gewaad aandoen, zijn ongedisciplineerd en hebben slechte manieren, waardoor zij worden wedergeboren in de hel.

Veel mannen die het gele gewaad dragen tot aan hun nek, terwijl ze in een slechte toestand verkeren en hun gedachten, woord en daad niet beheersen, worden in de hel wedergeboren ter verantwoording van hun slechte daden.

Terwijl de Boeddha in het Veluvana klooster verbleef, sprak de Boeddha deze verzen, met verwijzing naar enkele peta's.

Eens kwam de Eerwaarde Maha Moggallana van de Gijjhakuta naar beneden, toen hij enkele geesten zag. Toen hij in het klooster terug was, vertelde Eerwaarde Maha Moggallana aan de Eerwaarde Lakkhana, in het bijzijn van de Boeddha, dat hij een geest had gezien die op een skelet leek. Hij voegde eraan toe dat hij ook vijf monniken had gezien wier lichamen brandden in vlammen.

Toen hij de uiteenzetting over deze monniken hoorde, zei de Boeddha: "In het tijdperk van Boeddha Kassapa hebben deze monniken veel kwaad begaan. Voor die kwade daden hebben ze in de hel geleden en nu dienen ze de rest van de periode van hun lijden uit als geesten." En toen uitte hij het vers waar dit verhaal mee begon.

Uitleg vertaling vers 307

kasavakantha papadhamma asaññata bahavo te papa papehi kammehi nirayam upapajjare

kasavakantha: met het gele gewaad om hun nek; papa dhamma: slechte mannen; asaññata: onbeheerste mensen; bahavo: zijn velen; te papa: deze slechteriken; papehi kammehi: vanwege hun slechte daden; nirayam: in de hel; upapajjare: worden geboren

Commentaar

Zie ook

Document info
RegID Dhp307
Bijgewerkt 28 december 2020 17:10:48
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Dhammapada 307