De vijfhonderd monniken die een bezoek aflegden

De context voor deze pagina volgt t.z.t.

Bevrijding door discipline

087. Na het verlaten van bezoedelde visies, moet de wijze het zuivere cultiveren nadat hij van het huislijke naar het thuisloze is gegaan, en zich in afzondering onthechten.

kanham dhammam vippahaya sukkham bhavetha pandito oka anokam agamma viveke yattha duramam

Verlaat onheilzame visies, wordt thuisloos en streef wijselijk naar Nibbana.

De wijze persoon verlaat volledig en totaal de bezoedelde visies en duistere gedragingen. Hij beweegt zich van het gewone comfort van het huiselijk leven naar het ongewone leven van een verzaker. Hij beoefent deugden die strekken tot de verwerkelijking van bevrijding.

Zuiver je geest

088. Laat hen verlangen naar die bijzondere verrukking, het verlaten van zintuiglijkheid, niets bezittend zijn. Zulke wijzen zuiveren zichzelf van alle bezoedelingen van de geest.

tatrabhiratimiccheyya hitva kame akiñcano pariyodapeyya attanam cittaklesehi pandito

De wijze persoon zuivert zichzelf, hij is niet gehecht. Omdat hij geen zintuiglijk verlangen heeft, is hij bezitloos.

Hij is alleen geïnteresseerd in bevrijding. Hij geeft alle voorkeuren voor zintuiglijke dingen op. Op deze manier is hij zonder bezittingen. De wijze persoon gaat door om zijn geest te zuiveren van de bezoedelingen die zijn geest onvolkomen maken.

Arahats zijn voorbij het wereldse

089. Zij die de factoren die tot verlichting leiden, volledig ontwikkeld hebben, schuwen de tendens van vastklampen en beleven vreugde in het opgeven van gehechtheid. Zij, die zonder bezoedelingen zijn, de stralenden, hebben reeds in deze wereld Nibbana verwerkelijkt.

yesam sambodhiangesu samma cittam subhavitam adanapatinissagge anupadaya ye rata khinasava jutimanto te loke parinibbuta

De beoefening van de zeven factoren van verlichting verzekerd de verwerkelijking van Nibbana.

Er zijn wijze individuen die bijzonder goed die factoren hebben ontwikkeld die strekken tot de verwerkelijking van bevrijding, namelijk de zeven factoren van verlichting (bojjhanga). Zij hebben een volledig ontwikkelde geest. Emotioneel of mentaal zijn zij nergens aan gehecht. Zij verzetten zich tegen de tendens om hebberig en grijpgraag te zijn. Zij beleven vreugde in het niet vastklampen. Zij, de stralenden, die totaal gezuiverd zijn van bezoedelingen, hebben het Nibbana reeds in deze wereld verworven.

Deze detailpagina wordt z.s.m. uitgewerkt.

Document info
RegID Dhp087-089
Bijgewerkt 18 november 2020 14:24:02
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen