De Boeddha — De middenweg die extremen vermijdt

Als onverlichte bodhisatta ontdekt Siddhatta de weg die extremen vermijdt: de middenweg.

Kortgezegd heeft de Boeddha ons twee dingen geleerd: dat er lijden is en dat er een ophouden van dat lijden is.

Voordat hij de wereld verzaakte om naar de waarheid te zoeken, leefde Siddhatta als een prins. Zijn vader Suddhodana had drie kastelen voor hem laten bouwen en hij werd extreem overgoten met weelde. Hij had werkelijk alles wat hij maar wilde. Maar de jongeman had een intense drang om achter de waarheid te komen hoe een einde aan lijden te kunnen maken. En hij zag in dat alle rijkdom en alle dingen die zijn zintuigen streelden, hem die waarheid — het medicijn dat al het lijden doet ophouden — niet kon doen realiseren. Want menselijke verlangens zijn onverzadigbaar. Daar komt geen einde aan.

Als prins

En op een gegeven moment besloot hij de wereld te verzaken om naar de waarheid te zoeken. Hij ging in de leer bij de beroemde leraren zoals Alara Kalama en Uddaka Ramaputta. In die tijd — en ook nu nog — werden er extreme opvattingen en dus ook extreme oefeningen op nagehouden. En Siddhatta, die nog slechts een bodhisatta was, beoefende de zelfkastijdingen die door zijn leraren onderwezen werden, nog veel intenser. Zo werd er bijvoorbeeld heel erg lang de adem ingehouden (wordt nog gedaan in bepaalde vormen van yoga) en zeer weinig gegeten. De bodhisatta ging zo ver dat hij slechts één boon per dag at. Later zei de Boeddha: 'Ik was zo vermagerd dat als ik mijn hand op mijn buik legde, ik mijn ruggengraat voelde.' Zo vastbesloten en extreem oefende hij. Maar al zijn oefenen bracht hem niet dichter bij zijn doel.

Stervende

Aan de ene kant beantwoorde het najagen van de extreem zintuiglijke verlangens binnen de paleismuren niet aan zijn zoektocht om het lijden te doen ophouden. En ook de oefening in extreem ascetisme was daar niet toereikend genoeg voor. En hij besloot zijn lichaam op een normale manier te verzorgen zodat het krachtiger werd en hij beter kon nadenken. En zo heeft de Boeddha vóór zijn verlichting heel duidelijk twee extreme werelden gekend en ontdekte hij 'de middenweg' (majjhima patipada). Het gehele boeddhistische systeem en levenswijze is gebaseerd op deze middenweg. Geen extremen.

Verlichting
Document info
RegID OY6owFbX0cVF4fN
Bijgewerkt 14 januari 2022 15:23:48
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen