Welk doel?

Kimatthiya Sutta

De Boeddha wijst de oorzaken en gevolgen aan als stappen om het hoogste doel te bereiken.

Eens verbleef (viharati) de Gezegende nabij Savatthi in het Jetavana, het park van Anathapindika. Daar benaderde de eerwaarde Ananda de Gezegende en vroeg:

1. "Wat, bhante, is het doel en het voordeel van goed (kusala) deugdzaam gedrag (sila)?" — 2. "Het doel en het voordeel van goed deugdzaam gedrag, Ananda, is het zonder berouw zijn (avippatisara)."

3. "En wat, bhante, is het doel en het voordeel van het zonder berouw zijn?" — "Het doel en het voordeel van het niet hebben van berouw, Ananda, is blijdschap (pamojja)."

4. "En wat, bhante, is het doel en het voordeel van blijdschap?" — "Het doel en het voordeel van blijdschap, Ananda, is vreugde (piti)."

5. "En wat, bhante, is het doel en het voordeel van vreugde?" — "Het doel en het voordeel van vreugde, Ananda, is kalmte (passaddhi)."

6. "En wat, bhante, is het doel en het voordeel van kalmte?" — "Het doel en het voordeel van kalmte, Ananda, is geluk (sukha)."

7. "En wat, bhante, is het doel en het voordeel van geluk?" — "Het doel en het voordeel van geluk, Ananda, is concentratie (samadhi)."

8. "En wat, bhante, is het doel en het voordeel van concentratie?" — "Het doel en het voordeel van concentratie, Ananda, is kennis en het begrijpen van hoe dingen werkelijk zijn (yathabhuta ñanadassana)."

9. "En wat, bhante, is het doel en het voordeel van de kennis en het begrijpen van hoe dingen werkelijk zijn?" — "Het doel en het voordeel van de kennis en het begrijpen van hoe dingen werkelijk zijn, Ananda, is walging (nibbida) en onthechting (viraga)."

10. "En wat, bhante, is het doel en het voordeel van walging en onthechting?" — "Het doel en het voordeel van walging en onthechting, Ananda, is de kennis en het begrijpen van de bevrijding (vimutti ñanadassana)."

"En zo, Ananda, (1-2) is het voordeel en doel van goed deugdzaam gedrag, het zonder berouw zijn; (3) is het voordeel en doel van zonder berouw zijn, blijheid; (4) is het voordeel en doel van blijheid, vreugde; (5) is het voordeel en doel van vreugde, geluk; (6) is het voordeel en doel van geluk, kalmte; (7) is het voordeel en doel van kalmte, concentratie; (8) is het voordeel en doel van concentratie, de kennis en het begrijpen van hoe dingen werkelijk zijn; (9) is het voordeel en doel van de kennis en het begrijpen van hoe dingen werkelijk zijn, walging en onthechting; (10) is het voordeel en doel van walging en onthechting, de kennis en het begrijpen van de bevrijding."

"Zo, Ananda, leidt goed deugdzaam gedrag stap voor stap naar het allerhoogste."

Document info
RegID A10-001
Bijgewerkt 29 januari 2023 00:12:09
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen