Hoe wrok wordt verwijderd

Aghatapativinaya Sutta

De vijf manieren om kwade gedachten te verwijderen.

Monniken, er zijn vijf manieren om jezelf van wrok te bevrijden. Op vijf manieren kan elke soort van wrok die in een monnik is ontstaan worden verwijderd. Welke zijn deze vijf?

Als wrok (dosa) omtrent een persoon ontstaat, dan moet men liefdevolle vriendelijkheid (metta) cultiveren en naar die persoon zenden (...) of mededogen (karuna) (...) of gelijkmoedigheid (upekkha)[1]. Op die manier kan iemand wrok omtrent een persoon verwijderen.

Of men moet geen aandacht aan hem schenken en niet aan hem denken. Zo kan iemand wrok verwijderen.

Of men past de wetenschap van het kamma-eigendom toe op desbetreffende persoon: 'Deze waardige persoon is de eigenaar (de verantwoordelijke) van zijn daden (kamma, wilshandelingen), hij is de erfgenaam van zijn daden; zijn daden zijn de bron (van zijn wezen), van zijn soort en van zijn geloof (begrip, hoe hij denkt). Wat hij ook doet, goed of slecht, daar zal hij zelf de erfgenaam van zijn.' Ook op die manier kan iemand zichzelf van wrok omtrent een persoon bevrijden.

Dit zijn de vijf manieren om je van wrok te bevrijden. Door deze manieren kan elke wrok die in een monnik is ontstaan worden verwijderd.

Eindnoten

[1] Deze zijn de eerste, de tweede en de vierde van de Verheven Staten (brahma vihara). De derde, meelevende vreugde (mudita), wordt, volgens het commentaar, hier niet genoemd omdat het voor iemand met wrokgevoelens moeilijk is om meelevende vreugde voor iemand te cultiveren.

Document info
RegID A05-161
Bijgewerkt 18 november 2020 14:19:45
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen